نکات بهداشتی در مورد گوشت مرغ
دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه
گوشت طیور از دسته گوشت های سفید محسوب می شود و از نظر ارزش غذایی نسبت به گوشت قرمز کمبود غذایی ندارد.
گوشت طیور به علت دارا بودن نسوج نرم و هضم آسان و از نظر غذایی، خوشمزه تر و مناسب تر از سایر گوشت هاست.
تقریباً به جز آنفلوآنزای مرغی، بیماری دیگری از مرغ به انسان منتقل نمی شود. بنابراین اگر کنترل لازم در مراحل کشتار و پَرکنی و ذخیره سازی آن صورت گیرد، بهداشتی تر است.
? گوشت مرغ را حتماً از فروشگاه های معتبر بخرید و در موقع خرید، حتماً به بسته بندی و تاریخ انقضا و شرایط نگهداری آن توجه کنید.
? بعضی از افراد سودجو در هنگام مریضی گله ی مرغ، به طور غیر قانونی اقدام به ذبح آنها کرده و در مغازه های نامعتبر در بازار به فروش می رسانند. توجه داشته باشید به علت ذبح غیر استاندارد، لاشه ی این مرغ ها اکثراً دارای نقاط خون مردگی و ضرب دیدگی می باشد و به علت رعایت نکردن مسائل بهداشتی در حمل و نقل و ذخیره سازی دارای آلودگی های میکروبی است.
به علت استفاده ی بی رویه از واکسن ها و آنتی بیوتیک ها در پرورش صنعتی طیور و تجمع بازمانده ی دارویی آنها در کبد، مصرف جگر مرغ توصیه نمی شود و حتی الامکان به میزان کمتری از آن استفاده کنید.
? بعد از اطمینان به معتبر بودن فروشگاه، به پوست لاشه ی مرغ دقت کنید. پوست لاشه باید به طور یکنواخت روی بدن کشیده شده و عاری از هر نوع پارگی، کوفتگی، رنگ پریدگی و علائم غیر طبیعی باشد. در اغلب نژادها رنگ پوست مرغ زرد کهربایی است.
? استخوان سینه ی مرغ باید کاملاً مستقیم، بدون شکستگی یا انحنای غیر عادی بوده و عضلات آن برجسته و سفت و محکم از زیر پوست مشخص باشند.
? در هنگام خرید یا استفاده از گوشت مرغ، حتماً به رنگ ماهیچه ی ران ها و بقیه ی بدن مخصوصاً سینه که سفید رنگ است، دقت کنید. مشاهده ی رنگ های غیر عادی در گوشت نشان دهنده ی کهنگی و معایب دیگری از جمله بیماری ها و آلودگی ثانوی میکروبی است.
? در مورد ران ها بعد از کندن پوست دقت کنید که دارای خون ریزی های زیر پوستی نباشد و گوشت آن شفاف و صورتی رنگ به نظر برسد.
? بوی گوشت سالم طبیعی و مطبوع است. از خرید گوشتی که دارای بوی غیر طبیعی است خودداری کنید.
? همچنین بعد از پخت، گوشت مرغ باید خوش خوراک، خوش طعم و مطبوع باشد.
? توصیه ی دیگر درباره مصرف جگر مرغ است. به علت استفاده ی بی رویه از واکسن ها و آنتی بیوتیک ها در پرورش صنعتی طیور و تجمع بازمانده ی دارویی آنها در کبد، مصرف جگر مرغ توصیه نمی شود و حتی الامکان به میزان کمتری از آن استفاده کنید.
? پوست طیور نیز منبعی برای این باقیمانده های دارویی است، بنابراین بهتر است هنگام مصرف، ابتدا پوست مرغ را کنده و سپس آن را طبخ کنید.
http://www.sahand272.blogfa.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
نکات مهم درحفظ کیفیت و سلامت غذا
انتخاب :دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اورمیه
همیشه کیفیت ماده غذایی که در یخچال نگهداری می شود نسبت به ماده غذایی که تازه مصرف شود، کمی افت دارد اما اگر ماده غذایی در شرایط مناسب و در زمان پیشنهادی روی بسته آن نگهداری شود، طعم و خاصیت آن تغییر چندانی نخواهد داشت.کیفیت با سلامت متفاوت است. غذایی باکیفیت پایین ممکن است سالم باشد مثل میوه ای که زیادی رسیده یا شیر پاستوریزه ای که ترش شده. برعکس، ممکن است ماده غذایی ناسالم ظاهر یا مزه مناسبی داشته باشد در حالی که شمارش میکروبی آن بالا باشد. مثلاً اگر مرغ پخته کنار مرغ خام قرار گرفته باشد و مقداری از آب مرغ خام به آن نفوذ کند، آلوده می شود چون ممکن است حاوی باکتری سالمونلا باشد. هدف شما در نگهداری مواد غذایی در خانه باید این باشد که کیفیت و سلامت مواد غذایی را توامان حفظ کنید.حفظ کیفیت مواد غذایی به چند عامل بستگی دارد؛ کیفیت ماده غذایی خام، فرآیند تولید محصول غذایی، روش نگهداری ماده غذایی پیش از خرید و مدت نگهداری. معمولاً بهترین زمان مصرف که روی بسته های مواد غذایی نوشته می شود این عوامل را در نظر می گیرد. باکتری ها از طریق جابه جا شدن های بی دقت وارد مواد غذایی می شوند بنابراین همیشه دست ها، یخچال، فریزر و ظرفی که غذا در آن است را تمیز نگه دارید.
انتخاب مواد غذایی:
برای اطمینان از سلامتی ماده غذایی معمولاً روی بسته بندی آنها تاریخ هایی نوشته می شود. معمول ترین تاریخ هایی که روی بسته های مواد غذایی می نویسند اینها هستند:
تاریخ مصرف:
این تاریخ نشان می دهد محصول پس از خرید تا چه موقع بهترین کیفیت خود را حفظ می کند.
تاریخ انقضا:
این تاریخ آخرین روزی است که محصول باید خورده شود. تازگی ها تخم مرغ ها هم تاریخ انقضا دارند که باید به آن توجه بشود.
تاریخ بسته بندی:
این تاریخ روی کنسروها و سایر مواد غذایی بسته بندی شده نشان می دهد فراوری چه روزی صورت گرفته است. البته از روی این تاریخ نمی توان فهمید بهترین زمان مصرف ماده غذایی چه موقع است.
تاریخ فروش:
این تاریخ کمتر روی بسته بندی مواد غذایی ایرانی دیده می شود و نشان می دهد آخرین روز مناسب برای فروش آن ماده غذایی چه موقع است. پس از خرید مشتری تا زمان معمول برای نگهداری و خوردن آن وقت دارد. این تاریخ برای محصولات نان و شیرینی مناسب است.موقع خرید مواد غذایی در نظر داشته باشید اگر بسته بندی آن به هر طریقی آسیب دیده باشد عمر نگهداری آن کمتر از تاریخ های ذکر شده خواهد بود بنابراین همیشه در انتخاب مواد غذایی بسته ای را بردارید که پاره نشده یا شکسته نباشد. مواد غذایی یخچالی باید سرد و مواد غذایی فریزری باید یخ زده و سفت باشند.اگر خریدهای دیگری هم دارید اول آنها را انجام بدهید بعد به سراغ خرید مواد غذایی یخچالی و فریزری بروید.هنگام خرید گوشت، مرغ و ماهی آنها را در پلاستیک جداگانه ای قرار بدهید تا با مواد غذایی دیگر تماس نداشته باشند.مواد غذایی فاسدشدنی را سریع به خانه برسانید و در یخچال بگذارید. اگر فاصله خرید کردن و به خانه رسیدن به یک ساعت برسد، در هوای گرم باید گوشت را در کلمن یخ بگذارید و به خانه ببرید. وقتی هم که به خانه رسیدید فاسدشدنی ها را فوراً در یخچال بگذارید. دمای بین 4 تا 60 درجه سانتیگراد خطرناک ترین محدوده دمایی است چون باکتری ها در این محدوده بسیار سریع رشد می کنند و تعداد آنها در هر 20 دقیقه دو برابر می شود.برای نگهداری مواد غذایی در یخچال یک قانون مهم وجود دارد و آن این است که هرچه را زودتر در یخچال گذاشته اید زودتر مصرف کنید، خوب است که هرچه را تازه می خرید در یخچال عقب تر بگذارید تا باقیمانده مواد غذایی که از قبل در یخچال هستند و جلوتر قرار گرفته اند زودتر مصرف شوند.برای سالم ماندن مواد غذایی در یخچال موارد زیر را رعایت کنید. در یخچال را به خصوص در هوای گرم زیاد باز و بسته نکنید. غذاهای فاسدشدنی را در ظرف دردار بگذارید یا خوب در کاغذ آلومینیومی بپیچید تا عطر و طعم شان حفظ شود و نیز عطر سایر مواد غذایی موجود را به خود نگیرد.گوشت، مرغ و ماهی خام باید بسیار خوب پیچیده بشوند تا به مواد غذایی دیگر چکه نکنند. اگر آنها را آماده و بسته بندی شده می خرید در کیسه پلاستیک بزرگ و سالم یا در سینی بزرگی بگذارید که آب شان در یخچال راه نیفتد.اگر احیاناً یخچال تان به این طریق آلوده شد آن را با آب گرم و صابون بشویید و با محلول یک قاشق نمک در یک لیوان آب ضدعفونی کنید.گوشت پخته یا هر غذایی که از شب مانده باید خوب پوشانده شود تا خشک نشود. از تماس مواد خام و پخته جلوگیری کنید.
http://www.sahand272.blogfa.com/ http://www.rs272.parsiblog.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
نکات بهداشتی تغذیه باسوسیس وکالباس
انتخاب :دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اورمیه
از آنجاییکه در یخچالهای خانگی انواع غذاها در کنار یکدیگر نگهداری می شوند و با توجه به اینکه جریان هوا در این دستگاهها به صورت طبیعی صورت می گیرد و از طرفی رطوبت و حرارت محیط دائما" در اثر باز و بسته شدن درب یخچال متغیر می باشد، لذا فرآورده های گوشتی را نمی توان برای مدت طولانی در یخچال نگهدرای نمود. با توجه به این نکات، توصیه می شود فرآورده ها (بدون باز نمودن لفاف خارجی) در ورقهای آلومینیوم غذایی و یا پوشش غیر تراوای غذایی پیچیده و تا موقع مصرف از باز نمودن پوشش خودداری گردد.از گذاشتن غذای گرم (صرفنظر از اینکه این کار عملا" اشتباه است) در کنار فرآورده های گوشتی بصورت مستقیم جدا" خودداری شود.چنانچه فرآورده های گوشتی به صورت برش خورده خریداری شده اند، بهتر است در حجم های معادل مصرف خانواده در پوشش های مناسب بسته بندی و در یخچال نگهداری شوند. اگر چه مصرف کنندگان امکانات آزمایشگاهی برای ارزیابی کیفیت فرآورده های گوشتی (سوسیس و کالباس) نگهداری شده در سردخانه و یخچال را ندارند .
به طور کلی علایم ذیل می تواند مصرف کننده را از کیفیت پایین محصول، شرایط نامناسب یخچال و سردخانه و احتمال فساد آن آگاه سازد.
الف) لفاف خارجی محصول باید کاملا" تمیز و عادی و عاری از هرگونه ترشحات داخلی بوده و به هیچ وجه لزج نباشد.
ب) وجود لکه های پراکنده بر سطح لفاف هشداری در مورد رشد و فعالیت میکروارگانیسم ها بوده و در اکثر موارد نشان دهنده شرایط نامساعد سردخانه و یا یخچال می باشد.
ج) هرگونه بوی نامطبوع (چه در سطح و چه در مقطع) مشکوک بوده و در این صورت باید از مصرف فرآورده خودداری شود.
د) رنگ سطح مقطع فرآورده باید یکنواخت و در شرایط ایده آل، صورتی بسیار روشن باشد. البته در برخی از فرآورده ها، تکه های گوشت به صورت پراکنده در سطح مقطع با رنگ قرمز پررنگ دیده می شود.
ه) هر گونه لکه غیرعادی در سطح مقطع به رنگهای سبز روشن و یا قهوه ای روشن مشکوک بوده و باید از مصرف چنین فرآورده ای خودداری نمود.
لازم به تذکر است که به طور کلی، در تمام فرآورده های غذایی، عدم وجود علایم ظاهری و چشایی دلیل کافی بر سلامت کامل فرآورده نمی باشد و سلامت کامل یک فرآورده بستگی به عوامل متعدد از مواد اولیه گرفته تا تولید، نگهداری و شرایط عرضه آن و آگاهی خود مصرف کننده دارد.
شیوه مطلوب نگهداری فرآورده های گوشتی تهران در دمای 04 درجه سانتیگراد، درون یخچال، به مدت 25 روز پس از تولید می باشد.
http://www.sahand272.blogfa.com/ http://www.rs272.parsiblog.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI