درمانهای رایج وپیشرفته دیابت
امروزه دیگر شکی باقی نمانده است که افراد دیابتی تنها در صورتی موفق به کنترل دیابت خود خواهند شد که در مورد اصول پای? درمان دیابت که در ادامه خواهند آمد، آموزشهای لازم را دیده باشند. در واقع آموزش را می توان به طور قطع به عنوان مهمترین پای? درمان دیابت به حساب آورد.
» تغذیه
شاید بیشترین نگرانی و سؤال افراد دیابتی به حق مربوط به نوع تغذی? آنها باشد. تغذی? صحیح نه تنها به کنترل بهتر قند خون (مخصوصا قند خون 2 ساعت بعد از غذا) بلکه به کم کردن وزن یا حفظ وزن طبیعی و نیز کنترل چربی و فشار خون کمک قابل توجهی می کند. نکت? قابل توجه این است که تغذی? صحیح هم برای پیشگیری و هم درمان دیابت مؤثر می باشد.
» ورزش
کمترین اثر مثبت ورزش در افراد دیابتی کاهش قند خون در کوتاه مدت است. ولی ورزش اثرات بسیار مفید دیگری نیز دارد از جمله کاهش مقاومت بدن به انسولین که در نتیجه آن عملکرد انسولین در بدن و قند خون در دراز مدت نیز بسیار بهتر کنترل می شوند. ورزش (مخصوصا ورزشهای هوازی) همچنین باعث تقویت دستگاه قلب و گردش خون می گردد که در افراد دیابتی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. ورزش نیز همانند تغذیه در پیشگیری از دیابت بسیار تأثیر دارد.
» داروها
داروها در جای خود اهمیت بسیار زیادی در درمان دیابت دارند ولی نباید فراموش کرد که درمانهای غیر دارویی از جمله ورزش و رژیم غذایی نیز باید همزمان با مصرف داروها انجام شوند تا درمان به شکل مطلوبتری صورت پذیرد. البته داروها نیز با افزایش دادن ترشح انسولین از لوزالمعده و نیز کاهش مقاومت به انسولین به کنترل قند خون کمک می کنند.
اندازه گیری شخصی قند خون: اهمیت اندازه گیری قند خون با دستگاه در منزل را شاید بتوان به سرعت شمار ماشین تشبیه کرد. اگر ماشینی سرعت شمار نداشته باشد تنها باید با تکیه بر حس شخصی و تا حدی تجربه رانندگی کرد که صد البته کاری بسیار خطرناک است. بدون اندازه گیری شخصی قند خون شما نمی توانید از اثر غذاها و یا ورزشهای مختلف بر روی قند خونتان با خبر شوید و به همین خاطر نوسانات قند خون در شما بیشتر خواهد بود. بر عکس، اگر این اندازه گیری با آموزشهای لازم همراه شود نه تنها این نوسانات، بلکه معدل قند خون (آزمایش هموگلوبین A1C) را نیز به طور چشمگیری کاهش خواهد داد.
» اندازه گیری شخصی قند خون
اهمیت اندازه گیری قند خون با دستگاه در منزل را شاید بتوان به سرعت شمار ماشین تشبیه کرد. اگر ماشینی سرعت شمار نداشته باشد تنها باید با تکیه بر حس شخصی و تا حدی تجربه رانندگی کرد که صد البته کاری بسیار خطرناک است. بدون اندازه گیری شخصی قند خون شما نمی توانید از اثر غذاها و یا ورزشهای مختلف بر روی قند خونتان با خبر شوید و به همین خاطر نوسانات قند خون در شما بیشتر خواهد بود. بر عکی این اندازه گیری به شرطی که با آموزشهای لازم همراه شود نه تنها این نوسانات، بلکه معدل قند خون (آزمایش هموگلوبین A1C) را نیز به طور چشمگیری کاهش خواهد داد.
پیوند جزایر لانگرهانس
استفاده از سلول های انسولین ساز (سلول های بتا) یک فرد بالغ برای پیوند به یک فرد دیابتی یکی از روشهای موجود برای درمان قطعی دیابت نوع 1 است. در این روش سلول های بتا را با استفاده از روشهای دقیقی از بقیه لوزالمعده جدا کرده سپس آنها را پس از بی حسی موضعی از طریق سیاهرگ کبدی به درون کبد فرد دیابتی تزریق می کنند. در حین عمل، جراح با استفاده از دستگاههای رادیو گرافی و اولتراسوند مسیر و محل تزریق را مشخص می کند. از آنجایی که سیستم ایمنی این سلول ها را بیگانه تلقی کرده، علیه آنها وارد عمل می شوند، شخص گیرنده باید به طور نامحدود از داروهای سرکوبگر ایمنی به منظور جلوگیری از رد پیوند استفاده کند. این مسئله در کنار کمبود محسوس سلول های بتا و عضو پیوندی در دسترس از جمله مهمترین مشکلات این روش درمانی می باشند. داروهای رد پیوند دارای عوارض متعددی هستند که مهمترین آنها عوارض کلیوی است و این در حالی است که در افراد دیابتی سلامت کلیه ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. مسئله ای که کمبود سلول های بتای در دسترس را مشکل تر می سازد این است که هر فرد دیابتی برای رسیدن به قند خون طبیعی حداقل به طور متوسط به سلول های بتای به دست آمده از لوزالمعد? 2 شخص دهنده نیاز دارد که این خود به این خاطر است که با روشهای فعلی دانشمندان قادرند تا تنها در 50% موارد سلول های بتای قابل پیوند را از لوزالمعده جدا کنند. با وجود تمامی این موارد، پیوند سلول های بتا روشی امیدوار کننده برای درمان افراد دیابتی است که بدون شک در سالهای آینده پیشرفت چشمگیری خواهد نمود.
سلول های بنیادی
لزوم استفاده از روشی که بتوان سلول هایی از بین رفته انسولین ساز در دیابت نوع 1 را دوباره جایگزین کرد و بدین ترتیب بتوان دیابت نوع 1 را کاملا درمان نمود دانشمندان را بر این داشت تا از سلول های بنیادی در این زمینه استفاده کنند. این سلول ها دارای این خصوصیت منحصر به فرد هستند که بالقوه می توانند به هر یک از سلول های بالغ بدن تبدیل شوند. سلول های بنیادی را می توان از جنین انسانی و یا حتی فرد بالغ جدا کرد. از لحاظ تئوری سلول های بنیادی جنینی را می توان در خارج بدن کشت داد و آنها را با استفاده از روش های مختلفی از جمله استفاده از "فاکتورهای رشد" به سلول های انسولین ساز تبدیل کرد و وقتی مقدار کافی از این سلول ها در دسترس باشد می توان از آنها برای درمان هر فرد دیابتی که نیاز به این سلول ها داشته باشد استفاده کرد. همچنین می توان این سلول ها را با دستکاری ژنتیکی در برابر سیستم ایمنی شخص گیرنده و رد پیوند مقاوم کرد، کاری که در مورد سلول های بنیادی بالغ امکان پذیر نیست. این امکان نیز وجود دارد تا با قرار دادن این سلول ها در یک ماده غیر ایمنی زا کاری کرد که از رد شدن آنها توسط دستگاه ایمنی جلوگیری شود و دیگر نیازی به استفاده از داروهای ضد رد پیوند نباشد. در یکی از تحقیقات جالبی که به تازگی در باره سلول های بنیادی در افراد بالغ صورت گرفت نشان داده شد که اگر سلول های بنیادی موجود در دیواره مجاری غدد لوزالمعده در بالغین در محیط آزمایشگاه کشت داده شوند می توان با تحریک آنها، یک توده سلولی درست کرد که نه تنها قادر به ترشح انسولین است بلکه قادر است تا میزان ترشح را براساس قند خون محیط کم یا زیاد نماید، کاری که برای موفق بودن پیوند بسیار ضروری و حیاتی است. با این وجود مهمترین نگرانی در مورد پیوند سلول های بنیادی خطر ایجاد تومورهای سرطانی در شخص گیرنده است مخصوصا در مواقعی که از سلول های بنیادی جنینی استفاده می شود.
http://www.rs272.parsiblog.com/
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
دیابت مخفی چیست ؟
پیش از ابتلا به دیابت نوع 2، معمولا افراد به شریطی دچار می شوند که در آن هیچ یک از علائم مربوط به دیابت مشاهده نمی شود؛ به این حالت دیابت پنهان گفته می شود. در این حالت قند خون فرد بالاتر از میزان طبیعی بوده ولی نه به میزانی که به عنوان دیابت شناخته شود.
هم اکنون پزشکان بیش از گذشته بر تشخیص دیابت پنهان به عنوان راهی برای پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 و همچنین عوارض آن از جمله مشکلات قلب و عروق، چشم و کلیه تاکید می کنند . پزشکان برین باورند که ین عوارض معمولا پیش از آگاهی فرد از ابتلا به دیابت نوع 2 آغاز می شوند.
» چه کسانی در معرض ا بتلا به دیابت نوع 2 قرار دارند؟
» علائم دیابت پنهان
گرچه دیابت پنهان معمولا علائمی ندارد، با این حال ممکن است علائمی همچون تشنگی غیرعادی، تکرر ادرار، تاری دید و خستگی زیاد نیز در آن مشاهده می شود. علاوه بر این، از روی آزمایش قند خون هم می توان دیابت پنهان را تشخیص داد.
» چه افرادی باید برای تشخیص دیابت پنهان آزمایش دهند؟
پزشک شما برای تشخیص دیابت پنهان معمولا دو نوع آزمایش را تجویز می کند؛ آزمایش قند خون ناشتا( FPG ) و تست تحمل گلوکز ( OGTT. در جریان این آزمایش، قند خون شما پس از 8 ساعت ناشتا بودن مورد اندازه گیری قرار می گیرد. این آزمایش چگونگی متابولیسم گلوکز در بدن و اینکه آیا این متابولیسم به درستی صورت می گیرد را نشان می دهد. درصورتی که این آزمایش نشان دهنده قند خون غیر طبیعی باشد، شما دارای" گلوکز ناشتای مختل" بوده که این عامل نشان دهنده دیابت پنهان می باشد.
وضعیت | نتیجه آزمایش قند خون ناشتا ( FPG ) |
طبیعی | کمتر از mg/dl 100 |
دیابت پنهان | بین 100 تا 125 mg/dl |
دیابت | بیشتر از mg/dl 126 در دو یا چند آزمایش متوالی |
زمایش دیگری که ممکن است پزشک برای شما تجویز کند، تست تحمل گلوکز خواهد بود. در جریان این آزمایش قند خون شما ابتدا به صورت ناشتا و سپس 2 ساعت بعد از نوشیدن محلولی حاوی گلوکز بالا، اندازه گیری می شود. اگر قند خون شما 2 ساعت بعد از نوشیدن این محلول به میزانی غیر طبیعی بالا باشد، شما دارای" تحمل گلوکز مختل" بوده که این عامل نشان دهنده دیابت پنهان می باشد.
وضعیت | تیجه تست تحمل گلوکز ( OGTT ) |
طبیعی | کمتر از mg/dl 140 |
دیابت پنهان | بین 140 تا 199 mg/dl |
دیابت | بیشتر از mg/dl 200 |
» چرا تشخیص و درمان دیابت پنهان اهمیت دارد؟
در صورتی که علائم دیابت قبل از ابتلای فرد به بیماری، تشخیص داده شود، می توان از ابتلا به دیابت نوع 2 جلوگیری نموده و خطر بوجود آمدن عوارض دیابت از جمله مشکلات عروقی را در فرد کاهش داد.
تحقیقاتی که اخیراً بر روی یک عده از افراد مبتلا به دیابت پنهان انجام گرفته حاکی از این است که تغییراتی در شیوه زندگی مثل ورزش کردن، رعایت رژیم غذایی صحیح، کاهش وزن و نیز درمان بوسیله دارو های پایین آورنده قند خون می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در این افراد به میزان % 60 کاهش دهد. علاوه بر این، تغییر در شیوه زندگی از طریق افزایش فعالیت بدنی و کاهش دادن وزن نقش موثرتری نسبت به استفاده از دارو در کاهش خطر ابتلای فرد به دیابت نوع 2 خواهد داشت. در بیشتر موارد، در صورت تشخیص زود هنگام دیابت پنهان، می توان قند خون بالای فرد را به حا لت طبیعی باز گرداند.
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
دیابت نوع دوم
دیابت بزرگسالان و دیابت غیر وابسته به انسولین ( این اصطلاحات امروزه دیگر استفاده نمی شوند.)
علیرغم اینکه اکثر دیابتی های نوع 2 را افراد بالای 50 سال تشکیل می دهند ولی کودکان و نوجوانان نیز در معرض ابتلا به این بیماری هستند. چاقی، بی تحرکی و زمینه مستعد خانوادگی از جمله عواملی است که موجب ابتلای به این بیماری و یا پیشرفت آن می شود.
اکثر دیابتی ها را مبتلایان به دیابت نوع 2 تشکیل می دهند. بر خلاف دیابتی های نوع 1، که ترشح انسولین از لوزالمعده شان به کلی قطع شده است، در دیابتی های نوع 2 لوزالمعده همچنان قادر به تولید انسولین می باشد. ولی انسولین در بدن این افراد توانایی لازم را برای هدایت قند به درون سلول ها ندارد. این مشکل به دلیل بروز اختلالاتی در ناحیه گیرنده سلول، که محل تأثیر انسولین بر روی سلول است، و یا پیدایش نواقصی در ساختار انسولین به وجود می آید. این حالت تدافعی در بدن دیابتی های نوع 2، مقاومت به انسولین نامیده می شود.
چنانچه قند موجود در خون نتواند وارد سلول ها شود، در رگ ها انباشته شده و نتیجه آن افزایش قند خون است. بر اثر افزایش قند خون ترشح انسولین از لوزالمعده نیز افزایش یافته و این تجمع انسولین در سیستم گردش خون سبب عارضه ای تحت عنوان "هایپر انسولین" شده و در دراز مدت موجب ناراحتی های عروقی می گردد.
به مرور زمان، قند خون بالای ناشی از عدم کنترل صحیح دیابت می تواند تأثیرات جبران ناپذیری را بر روی اعضای مختلف بدن داشته باشد. گاهی تأثیرات منفی قند خون بالا مستقیماً متوجه سلول های بتا (انسولین ساز) در لوزالمعده گشته و از میزان انسولین ترشح شده می کاهد.
تشخیص سریع و به موقع این بیماری می تواند از عوارض و مشکلات آتی آن همچون ناراحتی های قلبی، نابینایی، فشار خون بالا، اختلالات عصبی و نارسایی های کلیوی پیشگیری کند. خوشبختانه در بسیاری از مواردِ ابتلا به دیابت نوع 2 ، ترکیبی از رژیم غذایی مناسب، ورزش منظم و مصرف قرص های کاهش دهنده قند خون (که به تشخیص پزشک معالجتان برای شما تجویز می شود) می تواند به کنترل صحیح آن کمک کند. به هر حال مصرف قرص و در موارد خاص انسولین، برای کنترل دیابت در این دسته از مبتلایان لازم و ضروری است.
همانطور که گفته شد، این بیماری در میان میانسالان شایع تر است ولی امروزه به دلیل بی تحرکی و چاقی کودکان، روند ابتلا به این بیماری در بین آنان رو به افزایش است.
http://www.rs272.parsiblog.com/
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
دیابت نوع اول
انتخاب و تدوین : دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اورمیه
دیابت نوع 1 با نام های دیگری نیز شناخته می شود: دیابت دوره نوجوانی، دیابت وابسته به انسولین و دیابت دوره کودکی (البته برخی از این اصطلاحات امروزه دیگر استفاده نمی شود.)
مبتلایان به دیابت نوع 1 حدوداً بین 5% تا 10 % از کل مبتلایان را تشکیل می دهند. علیرغم اینکه اکثر دیابتی های نوع 1، کودکان و نوجوانان هستند (از هر 500-400 کودک، یک نفر) شانس ابتلای به این بیماری برای افراد در هر گروه سنی و با هر جنسیتی وجود دارد.
دیابت نوع 1، عارضه ای است که بر اثر از بین رفتن سلول های بتا ی لوزالمعده به وجود آمده و در نتیجه، بدن دیگر قادر به تولید انسولین نخواهد بود. انسولین هورمونی است که قند لازم برای سوخت و ساز بدن را به سلول ها می رساند. قند به 2 طریق وارد جریان خون می شود:
چنانچه قند موجود در خون نتواند وارد سلول ها شود، در رگ ها انباشته شده و نتیجه آن افزایش قند خون است. قند خون بالا به مرور زمان می تواند تأثیرات جبران ناپذیری را بر روی اعضای مختلف بدن داشته باشد.
با وجود اینکه از دیابت نوع 1 اغلب به عنوان دیابت دوره نوجوانی یاد می شود ولی امکان ابتلای به آن در هر سنی وجود دارد. تشخیص سریع و به موقع این بیماری می تواند از عوارض و مشکلات آتی آن همچون ناراحتی های قلبی، نابینایی، فشار خون بالا، اختلالات عصبی و نارسایی های کلیوی پیشگیری کند. البته دیابتی های نوع 1 علاوه بر انسولین، به ورزش منظم و رژیم غذایی سالم نیز احتیاج دارند.
تا کنون هیچ علت دقیقی که بتواند چگونگی ابتلا به این بیماری را توجیه کند، یافت نشده است. گمان می رود که زمینه های ارثی و یا ژنتیکی زمینه ساز ابتلا به دیابت نوع 1 باشند. محققان بر این عقیده اند که این عوامل، ممکن است تا مدت ها خاموش بوده و بر اثر یک محرک محیطی همچون شوک عصبی ناگهانی، مصرف دارویی شیمیایی و یا ورود یک ویروس به بدن، خود را نمایان سازند. بر اثر این جریان، دستگاه ایمنی بدن مختل شده و منجر به از بین رفتن سلول های بتا در لوزالمعده می گردد.
http://www.rs272.parsiblog.com/
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
سفرکودکان دیابتی واقدامات لازم
انتحاب و تدوین مجدد: دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اورمیه
- یک ماده قندی سریع الجذب (مثل آب میوه شیرین، قند و یا قرص گلوکز)
- یک ماده غذایی حاوی کربوهیدرات دیر اثر (مثل بیسکوییت)
- آمپول گلوکاگن
» اندازه گیری قند خون در طول سفر
در طول سفر به علت تغییراتی که در نوع غذای مصرفی و فعالیت بدنی فرزندتان بوجود می آید، احتمال افزایش یا کاهش میزان قند خون بسیار زیاد است. بنابراین باید در طول سفر قند خونتان را به طور مداوم اندازه بگیرید تا با مشکلی مواجه نشوید.
اگر به خارج از کشور سفر می کنید بهتر است چگونگی بیان عبارات زیر را در زبان رسمی آن کشور بیاموزید:
در صورت بروز مشکلات دیگر می توانید به سفارت جمهوری اسلامی ایران مراجعه نمایید.
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI