دیابت حاملگی درنگاه
دیابت حاملگی نوعی دیابت است که بطور ناگهانی در دوران بارداری بروز می کند. در آمریکا از هر 100 زن حامله، 3 تا 8 نفر به دیابت حاملگی دچار می شوند. دیابت، به معنی آن است که قند خون شما خیلی بالاتر از حد معمول است. بدن شما گلوکز را برای تأمین انرژی مصرف می کند. ولی مقدار زیاد گلوکز در خون، می تواند بسیار مضر باشد. به خصوص زمانی که شما حامله هستید، زیادی گلوکز می تواند به جنین شما آسیب بزند. چنانچه شما مبتلا به دیابت نوع 1 یا 2 هستید و تصمیم دارید باردار شوید حتماً پیش از آن با پزشک معالج خود مشورت کنید.
» چه عواملی موجب بروز دیابت بارداری می شود؟
تغییرات هورمونی و افزایش وزن مسئله ای است که در حاملگی های سالم رخ می دهد ولی همین تغییرات، ساخت هورمون انسولین را، که وظیفه آن انتقال قند موجود در خون به درون سلول است، در بدن مختل می کند. وقتی این اتفاق روی می دهد، بدن شما انرژی لازم را از غذایی که مصرف می کنید، بدست نمی آورد.
» احتمال ابتلای من به دیابت حاملگی چقدر است؟
برای اینکه از احتمال ابتلای خود آگاه شوید، هر کدام یک از موارد زیر را که در مورد شما صدق می کند، یادداشت کرده و در ملاقات بعدی با پزشکتان در مورد آنها مشورت کنید.
اگر یکی از موارد بالا در مورد شما صادق است، حتما از پزشک خود بخواهید که آزمایش دیابت حاملگی را برایتان انجام دهد.
» چه زمانی باید آزمایش دیابت حاملگی را انجام دهم؟
» دیابت حاملگی چگونه تشخیص داده می شود؟
دکتر نتیجه آزمایش قند خون شمارا بررسی کرده و بنا به میزان خطر ابتلای شما, انجام یک یا چند آزمایش دیگر را برایتان تعیین می کند.
» اندازه گیری قند خون ناشتا و یا به صورت تصادفی در ساعات نامشخصی از روز:
پزشکتان از شما می خواهد که به مدت 8 ساعت هیچ چیز به جز آب نخورید و قند خون ناشتای شما را آزمایش می کند و یا در طول روز، یک یا چند بار قند خون شما را اندازه گیری می کند. این نوع آزمایش خون می تواند دیابت حاملگی را در بعضی از خانمها نشان دهد. ولی آزمایشهای دیگری هم احتیاج است که دیابت بارداری را تائید نماید.
» آزمایش
برای این نوع آزمایش, در آزمایشگاه، یک لیوان شربت گلوکز می نوشید و بعد از یک ساعت قند شما را تست می شود. این آزمایش را در هر ساعت از روز می توان انجام داد و اگر نتیجه آن بیشتر از حد نرمال باشد، پزشکتان شما را برای آزمایش های بعدی می فرستد.
» نوسان در آزمایش قند خوراکی
پزشک در مورد این آزمایش توضیحات خاصی را به شما خواهد داد. 3روز قبل از آزمایش، او از شما می خواهد که یک رژیم غذایی طبیعی را داشته باشید و 8 ساعت قبل از آزمایش چیزی نخورید و آزمایش دهید. بعد از انجام آزمایش، یک لیوان شربت گلوکز بنوشید و یک ساعت بعد، 2 ساعت بعد و 3 ساعت بعد آزمایش دهید. از این بین اگر 2 جواب از حد نرمال بالاتر باشد، شما مبتلا به دیابت حاملگی هستید.
نتیجه بالای نرمال برای آزمایش نوسان قند خوراکی | |
ناشتا | 95 یا بالاتر |
1 ساعت بعد | 180 یا بالاتر |
2 ساعت بعد | 155 یا بالاتر |
3 ساعت بعد | 140 یا بالاتر |
» دیابت حاملگی چگونه بر روی جنین من تاثیر می گذارد؟
دیابت حاملگی در صورتی که کنترل یا درمان نشود، می تواند اثرات زیر را روی جنین بر جای گذارد:
چنانچه مبتلا به دیابت بارداری هستید, پزشکتان آزمایش هایی را روی جنین شما انجام خواهد داد:
برای داشتن زایمانی خوب و نوزادی سالم، حتماً با پزشک خود همکاری کنید. ضمناً همواره به یاد داشته باشید که احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 در شما و جنین تان، برای سال های آینده تا پایان عمر، درصد بالایی خواهد داشت.
» دیابت حاملگی چه تأثیری بر روی من می تواند داشته باشد؟
معمولاً خانم های مبتلا به دیابت حاملگی، هیچ نوع علائمی ندارند ولی دیابت حاملگی می تواند:
نکته مثبت اینکه، دیابت حاملگی به احتمال قوی می تواند بعد از زایمان از بین برود ولی احتمال اینکه در آینده به دیابت نوع 2 مبتلا شوید، وجود دارد. ضمناً امکان ابتلا به دیابت حاملگی در بارداری های بعدی زیاد است.
بعضی از خانمها برایشان این سوال پیش می آید که شیردهی بعد از ابتلا به دیابت حاملگی خوب است یا خیر؟
شیردهی برای تمام نوزادان، مفید تشخیص داده شده است، حتی برای نوزادانی که مادران آنها مبتلا به دیابت حاملگی بوده اند.
» دیابت حاملگی چگونه درمان می شود؟
درمان دیابت حاملگی یعنی گام برداشتن در مسیر حفظ قند خون در حد نرمال توسط:
» برنامه غذایی
با متخصص تغذیه و یا پزشکِ دیابت خود مشورت کنید تا برنامه غذایی درست و سالمی را برای شما و جنین تان پیشنهاد کند. داشتن یک برنامه غذایی صحیح می تواند قند خون شما را در حد نرمال کنترل کند. این برنامه غذایی به شما کمک می کند که چه موقع و به چه میزان مواد غذایی را در هر وعده مصرف کنید. انتخاب زمان و مقدار بسیار مهم است، بنابراین برای کنترل قند خون به شما توصیه می شود که :
» ورزش
در میان ورزش ها، شنا وپیاده روی به کنترل قند خون شما کمک شایانی می نماید. با پزشک خود تماس بگیرید و از او بخواهید که بهترین نوع ورزشی را که برایتان مناسب است به شما معرفی کند. چنانچه در حال حاضر ورزش می کنید، بپرسید چه ورزشهای دیگری را نیز می توانید انجام دهید.
» انسولین (در صورت نیاز)
بعضی از خانمهایی که مبتلا به دیابت حاملگی هستند، احتیاج به تزریق انسولین پیدا می کنند. بنابراین با داشتن یک برنامه غذایی درست و سالم و انجام تمرینات ورزشی در کنار آن، می توانید به نگهداری قند خود در حد نرمال کمک کنید. پزشکتان نحوه تزریق انسولین را به شما خواهد آموخت. تزریق انسولین هیچ ضرری برای شما و جنین تان ندارد زیرا نمی تواند از طریق رگهای خونی به او انتقال یابد.
» چطور می توانم بفهمم که قند خون من در حد نرمال است یا خیر؟
ممکن است پزشکتان از شما بخواهد که یک دستگاه اندازه گیری قند خون تهیه کنید تا بتوانید بوسیله آن دیابت خود را به بهترین نحو کنترل کنید. نکاتی که به منظور استفاده از دستگاه می بایست بیاموزید، عبارتند از:
البته ممکن است پزشکتان بنا به تشخیص خود، زمان های خاصی را برایتان تعیین نماید که در این زمان ها قند خونتان را اندازه گیری کنید:
این جدول نمونه ای از میزان قند خون نرمال، در طول روز، برای خانمهای مبتلا به دیابت حاملگی است. حتماً قبل از هر چیز، با پزشک خود مشورت کنید و از او بپرسید که آیا این مقادیر برای شما نیز درست است یا خیر.
قند خون مطلوب برای خانم های مبتلا به دیابت حاملگی | |
ناشتا | حداکثر 95 |
1 ساعت بعد از غذا | حداکثر 140 |
2 ساعت بعد از غذا | حداکثر 120 |
» آیا نیازی به انجام آزمایش های دیگر دارم؟
پزشکتان به شما آموزش می دهد که چگونه آزمایش کتون را روی ادرار صبح و یا روی خونتان انجام دهید. عوارض بالا بودن کتون در خون آن است که، بدن شما برای تأمین انرژی مورد نیاز خود، به جای استفاده از غذایی که مصرف می کنید، شروع به سوزاندن چربی های بدن می نماید. و در خون تولید سم می کند. به همین جهت، برای خانم های حامله، اصلاً توصیه نمی شود که انرژی خود را از طریق مصرف چربی ها تأمین کنند. زیرا آزادسازی کتون در خون برای جنین بسیار خطرناک است .
اگر میزان کتون در بدن شما بالا است پزشکتان برای شما تجویز خواهد کرد که مقدار یا نوع غذایتان را تغییر دهید.
» بعد از به دنیا آوردن نوزادم، چگونه می توانم متوجه شوم که دیابت من برطرف شده است؟
شما می توانید 6 تا 12 هفته بعد از تولد نوزاد خود برای تست قند خونتان اقدام کنید، زیرا در اغلب موارد، دیابت حاملگی بعد از تولد نوزاد از بین می رود . ولی در هر حال، احتمال ابتلا به دیابت حاملگی در بارداری های بعدی و یا دیابت نوع 2 در شما زیاد خواهد بود.
» چگونه می توانم از ابتلا به دیابت نوع 2 جلوگیری کنم و یا آن را به تعویق بیاندازم؟
شما می توانید کارهای زیادی انجام دهید تا از ابتلایتان به دیابت نوع 2 پیشگیری نمایید:
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI